Sundhedsministeren har meldt ud, at Regeringen har afsat et trecifret millionbeløb til fertilitetsklinikkerne. Det skal gøre det muligt allerede fra december at kunne tilbyde gratis fertlitetsbehandling til barn nummer to.
Der er godt nyt til ufrivilligt barnløse, der drømmer om en lillesøster eller -bror til deres første barn.
Til december er det muligt at få gratis fertilitetsbehandling til barn nummer to. Det siger sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.
Det sker efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i sin nytårstale 1. januar 2024 lovede netop det. Senere i år fremsætter Sophie Løhde et lovforslag, der vil gøre det muligt. Og sundhedsministeren er tilsyneladende så sikker på, at lovforslaget vil blive vedtaget, at hun allerede nu melder ud, hvornår det træder i kraft.
”Det er virkelig godt at se, at der nu bliver skabt mere lighed i fertilitetsbehandling. Det er langt fra alle, der ønsker sig børn, der har mulighed for selv at betale de mange tusinde kroner, behandling koster i det private. Med Regeringens nye tilbud bliver der gjort op med den ulighed i adgangen til at få børn gennem kunstig befrugtning,” siger Anne Buur, formand for Patientforeningen Fertilitet og Tab.
En IVF-behandling i det private koster mere end 20.000 kr. plus eventuelle udgifter til hormoner, der kan løbe op i 3.000-4.000 kr.
Tre-cifret millionbeløb på vej til klinikkerne
Regeringen har afsat ’et trecifret millionbeløb’, der bl.a. ’skal gå til at opbygge kapaciteten på de offentlige fertilitetsklinikker, fx til indkøb af nyt udstyr og til flere personaleressourcer,’ skriver sundhedsministeriet i pressemeddelelsen. De vil også se på, hvordan de kan udnytte kapaciteten i det private.
Med den bebudede lovændring ser Fertilitet & Tab frem til at reglerne for fertilitetsbehandling i forbindelse med barn nummer to vil blive forenklet, så det bliver lettere at gennemskue.
Det kommende tilbud supplerer et tidligere initiativ på fertilitetsområdet, som regeringen præsenterede i forbindelse med finansloven for 2024. Her øremærkede regeringen 45 mio. kr. årligt til, at barnløse kan få op til dobbelt så mange fertilitetsbehandlinger i det offentlige. Hvor det tidligere var muligt at få op til tre fertilitetsbehandlinger for at få første barn, vil det fremover være muligt at få op til seks.
Det offentlige må behandle kvinder indtil de er 40 år. Det private må behandle indtil 46 år. Godt hvert 8. barn født i Danmark bliver i dag undfanget ved fertilitetsbehandling. Antallet af behandlingsforløb er steget fra omkring 34.000 i 2012 til 39.000 i 2022. I dag bliver der i offentligt regi brugt ca. 175 mio. kr. om året på fertilitetsbehandlinger.
Vedtagelse af en lov
Tre gange skal et lovforslag behandles i Folketinget, inden det kan vedtages. Det står i grundloven. Lovgivningsarbejdet foregår skiftevis i Folketingssalen og i et af Folketingets udvalg. Udvalgene arbejder med lovforslagene mellem behandlingerne i Folketingssalen, og det er med til at sikre grundighed i lovgivningsarbejdet.
Folketinget har selv vedtaget en minimumsbehandlingstid for lovforslag på 30 dage. Det står i Folketingets forretningsorden. Denne frist skal sikre tid til en grundig behandling under arbejdet med lovforslagene, så lovene ikke er båret af en pludselig oppisket stemning.
Kilde: Folketinget, FT.dk