Mænd og fertilitet

Mange mænd føler sig “sat til vægs”, når det er svært at få den framilie, man drømmer om. Uanset, om du står over for et fertilitetsforløb, er midt i processen, oplever graviditetstab i dit parfohold skal du ikke stå alene.

Husker du på dig selv, mand?

At være mand i fertilitetsbehandling eller opleve graviditetstab er en ofte overset rolle i parforholdet. Måske har du oplevet, at fagpersonale på klinikker og hospitaler taler hen over hovedet på dig og i stedet fokuserer på kvinden ved din side? Måske føler du, at du flagrer på sidelinjen – ude af stand til at gøre fra eller til i ét af de oftest hårdeste og mest krævende tidspunkter i dit liv? Måske har du været så opsat på at være der for sin partner, at du glemmer dig selv. Glemmer at mærke, hvordan DU har det?

Så skal du vide, at du ikke er alene. Langt fra.

I Patientforeningen oplever vi, at du som mand ofte:

 • har lige så svært ved at se en far gå på gaden med sit barn (som en kvinde, der ser en mor)
 • (ubevidst) kommer til at skubbe egne følelser til side – da du vurderer, at dine følelser ikke er lige så “vigtige”
 • har svært ved at kontrollere misundelsen, når familie og venner får børn
 • bliver direkte overset af fagligt personale på klinikker og hospitaler
 • føler dig nødsaget til at trække dig fra sociale arrangementer, hvor der er gravide eller børn tilstede
 • har svært ved at sætte ord på de tanker og følelser, som opstår i fertilitetsbehandling, eller når du går igennem svære graviditetstab
 • føler dig fastlåst i venteposition i ofte mange, mange måneder eller år
 • har bekymringer for fremtiden – og om dit liv bliver med eller uden børn
 • mangler nogen i dit liv, som forstår, hvad det vil sige at være ufrivillig barnløs

 

mænd og fertilitet, graviditetstab

Relevante artikler om mænd, fertilitet og tab

LFUB_netværksgruppe

Fertilitet – hvad kan du gøre som mand?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

 

 • Sørg for at spise sundt og varieret bl.a. antioxidant-rige fødevarer som fx bær, grøntsager og nødder samt fisk, fibre og et lavt indhold af mættede fedtsyrer
 • Få pulsen op flere gange om ugen Motion er godt. Både overvægt og for lidt motion påvirker sædkvaliteten negativt. Du kan med fordel træne og få pulsen op 3 gange om ugen – i mindst 30 minutter ad gangen
 • Husk dine vitaminer og mineraler Suppler evt. din kost med en multivitamin, som kan bidrage positivt til sædproduktionen. Også A, B, C og E-vitamin, Selenium, Zink og omega3 er vigtige i at opretholde fertiliteten
 • Få styr på miljøet og minimer/undgå gifte og hormonpåvirkelige stoffer Det gælder også produkter med relation til østrogen (såsom blød plastik) samt at købe mad/produkter, der er fri for kemikalier
 • Hold dig fra sauna, sædevarme og lange, varme bade Da høje temperaturer skader dine sædceller
 • BMI og vægt Da overvægt nedsætter fertiliteten er det bedst, at dit BMI er under 30

Nedsat sædkvalitet

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har defineret nedre værdier for, hvornår en sædprøve er normal. Disse værdier er:

 • Sædvæske volumen på mindst 1,5 ml
 • Koncentration på mindst 15 millioner sædceller per ml
 • Mindst 32% fremadrettede bevægelige sædceller (motilitet)
 • Mindst 4% af sædcellerne skal have normalt udseende

Der er flere faktorer, som påvirker både sædproduktion og sædkvalitet. Det er bl.a.:

 • Brug af alkohol. Undersøgelser har vist, at den største påvirkning af sædkvaliteten blev fundet hos mænd, der regelmæssigt drak mere end 25 genstande om ugen.
 • Medicinske sygdomme (Diabetes og stofskiftesygdomme)
 • Regelmæssig intagning af medicin (Antidepressiv medicin og antipsykotika)
 • Eventuelle tilstande i testiklerne (Årebrok, ondartede knuder, bitestikelbetændelse eller kryptorkisme)
 • Overophedning af testiklerne (fra fx feber, varme bade, sauna og sædevarme)
 • Vitamin- eller mineralmangel (Zink, Folat, Vitamin A, B og E)
 • Livsstil (Rygning, alkohol, kost, koffein, motion, søvn, stress osv.)
 • Miljøgifte, tungmetaller, pesticider og østrogenlignende stoffer

Klinefelter syndrom

Kllinefelter syndrom er en medfødt tilstand i kroppens arvemasse. Som regel kan mænd med Klinefelter syndrom ikke få børn, da deres testikler ikke producerer sædceller. I sjældne tilfælde kan der være sædceller i en sædprøve, men antallet af sædceller vil dog være så lavt, at der er behov for kunstig befrugtning i fertilitetsbehandling. Har du Klinefelter syndrom kan du, som andre mænd med nedsat frugtbarhed, sammen med din partner forsøge at få børn ved sæddonation eller at søge om at adoptere.

Op mod 75 % af mænd med Klinefelter syndrom ved ikke, at de har syndromet, da kun ca. 25 % har fået diagnosen. Er du i tvivl, om du har Klinefelter syndrom kan dette undersøges på baggrund af en kromosomundersøgelse, som laves på en blodprøve, som vil afsløre et eller flere ekstra X-kromosomer, som er skyld i syndromet.

Mænd og sæddonation

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Netværksforløb og tilbud til dig som mand

Vi afholder løbende netværksmøder eller aktiviteter målrettet mænd og par.
Hold øje og tilmeld dig de enkelte arrangementer i vores aktivitetskalender.

FITMI (First In Treating Male Infertility)

FITMI er et videnskabeligt lægemiddelforsøg, der udføres på afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

I mere end ti år er der forsket i mandlig infertilitet og måder, hvorpå sædkvaliteteten kan forbedres De foreløbige resultater er lovende, efter at forskerne er lykkedes med at finde et særligt protein, RANKL, i testiklerne – et protein, som også findes i knoglerne, hvor det er med til at regulere nedbrydningen af knoglerne, herunder knogleskørhed.
Og hvordan hænger det så sammen med sædkvaliteten, kan man spørge sig selv?
Lægemidlet, Denosumab, som bruges i behandlingen af knogleskørhed både i Danmark og internationalt, har til formål at blokere RANKL. Efter fundet af dette protein, har forskerne undersøgt effekten på sædkvaliteten, når RANKL hæmmes.

 

En enkelt indsprøjtning kan øge sædkvaliteten betydeligt hos 40-50% af infertile mænd

Resultaterne viser, at behandling med Denosumab både øger mængden af sædceller og andelen af gode svømmere. Med blot én enkelt indsprøjtning vil man kunne øge sædkvaliteten betydeligt hos cirka 40-50% af infertile mænd. Effekten er midlertidig.
Ønskescenariet er blandt andet, at man fremadrettet kan undgå at behandle kvinden for mandens sygdom.
Og bliver behandlingen tilgængelig, vil vi derfor både komme et etisk dilemma til livs, og samtidig skabe en mere skånsom behandlingsform for mange ufrivilligt barnløse. Læs mere om projektet på FITMI’s hjemmeside, hvor du også kan tilmelde dig forsøget.

Mænd og graviditetstab i parforholdet

Hvornår kan man definere, at I som par eller individ er i en livskrise? Det er et spørgsmål, som er rigtig svært at svare på. Men uanset, om du er i fertilitetsbehandling eller oplever graviditetstab, oplever mange følelsen af at træde ind i en regulær livskrise.

Ifølge sundhed.dk ender op mod 15-20% af graviditeter, hvor kvinden er klar over, at hun er gravid, i en ufrivillig abort. Og når vi vokser op, får vi også at vide, at vi i bestræbelserne efter et barn, også kan opleve abort(er) og ”det er helt normalt”. Men der er intet normalt i oplevelsen af at miste en graviditet. Ofte er det ikke noget, vi taler om med andre end vores allernærmeste. Og det hjælper heller ikke på sorgen at vide, at andre oplever at miste. Men måske kan det vække genklang og forståelse at tale med nogen, som har oplevet tabet på egen krop og sind. For rigtigt mange oplever at stå alene i sorgen. I Patientforeningen arbejder vi på at aftabuisere graviditetstab og skabe fællesskab – både for jer som par, eller dig som mand. 

mænd og tab

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få info om kommende aktiviteter, gode råd og aktuelle nyheder inden for fertilitet: